Για τον Πολιτισμό & την Τέχνη

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟ, του Κώστα Λαδόπουλου

0

Εκδόσεις: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Σελίδες: 128

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.

Ο Κώστας Λαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Ο πατέρας του ήταν από τη Σμύρνη και η μητέρα του από τη Θεσσαλονίκη. Η Σπούδασε πολλά και αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, διάβασε άλλα τόσα, ζωγράφισε, έκανε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά, έγινε ξεναγός για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πολλά άλλα. Σήμερα είναι ιδιαίτερα ενεργός στο διαδίκτυο, όπου μοιράζεται τις αγάπες και τις σκέψεις του με ενήλικες και τις παιδαγωγικές του ιδέες με γονείς, στους οποίους προτείνει βιντεάκια, τα οποία μπορούν να τα δείξουν στα παιδιά τους και να τα απολαύσουν μαζί τους. Τέλος έχει ανοίξει το χώρο «Κλίμιντριν» που απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

Υπόθεση.

Το βιβλίο αποτελείται από επτά διηγήματα που εκτυλίσσονται την δεκαετία του τριάντα με πρωταγωνιστές κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες, ενώ κάποια από αυτά έχουν παράλληλα διάλογο με το σήμερα.

 

Κριτική.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το μαγικό ρεαλισμό, δηλαδή δεν βάζει όρια ανάμεσα στον απόλυτο ρεαλισμό και το εξωπραγματικό. Η διήγηση και η πλοκή μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο δικός μας, εάν δεν πασχίζουμε να βρούμε κρυμμένες ερμηνείες. Ο συγγραφέας λέει ξεκάθαρα αυτό που έχει στο μυαλό του, θέλοντας έτσι να επικοινωνήσει μαζί μας. Ο τρόπος αφήγησης διαφοροποιείται ελαφρά από διήγημα σε διήγημα, τονίζοντας έτσι τον μοναδικό χαρακτήρα του καθενός. Αυτό που μένει σταθερό είναι η συμπάθεια του αφηγητή για τις πρωταγωνίστριες και η μουσική υπόκρουση από ρεμπέτικα τραγούδια. Η αγάπη του συγγραφέα για τη μουσική, τον ωθεί εκτός από το να αναφέρει τα τραγούδια, που στολίζουν τα διηγήματα, στο επίμετρό του, να βάζει και link στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να βρει τα τραγούδια στο διαδίκτυο και έτσι να τα ακούει διαβάζοντας. Το βιβλίο αντιμετωπίζεται με συμπάθεια η δεκαετία του τριάντα και οι άνθρωποι που έζησαν τότε, χωρίς όμως να ωραιοποιείται. Δεν μας προκαλεί νοσταλγία, αφού σχεδόν όλα τα διηγήματα βρίσκονται σε διάλογο με το σήμερα και τους ανθρώπους του, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της συνέχειας. Καλό ταξίδι σας λοιπόν στις σελίδες αυτού ή όποιου άλλου βιβλίου επιλέξετε.

Μαρία Ν. Παπαδογιαννάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.