Για τον Πολιτισμό & την Τέχνη

Το μωρό της Ρόζμαρι, του Ira Levin.

0

Εκδόσεις: Anubis.

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση.

Σελίδες: 253.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα.

Ο Άιρα Μάρβιν Λέβιν γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1929 στη Νέα Υόρκη και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 2007 στο Μανχάταν. Πήγε στο Πανεπιστήμιο Ντρέικ της Ιάβας και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Αγγλική Φιλολογία. Δούλεψε σαν σεναριογράφος για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ παράλληλα έγραφε μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και μιούζικαλ. Συνολικά έχει γράψει 7 μυθιστορήματα, 9 θεατρικά έργα και ένα μιούζικαλ, 9 από τα οποία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Τρείς από τις εν λόγο ταινίες έχουν ξαναγυριστεί. Τέλος έχει βραβευτεί για ένα του βιβλίο.

 

Υπόθεση.

Η Ρόζμαρι και ο Γκάι Γούντχαουζ μετακομίζουν στο διαμέρισμα των ονείρων τους και γίνονται φίλοι με το ηλικιωμένο ζευγάρι που μένει δίπλα τους. Σύντομα η κοπέλα μένει έγκυος και οι γείτονες είναι πάντα δίπλα της. Όμως μια σειρά περίεργων γεγονότων την κάνουν να υποψιάζεται ότι δεν είναι αυτό που φαίνονται.

Κριτική.

Ο αφηγητής είναι εξωτερικός αλλά περιγράφει τα πάντα μέσα από τα μάτια της Ρόζμαρι. Τα περίεργα γεγονότα είναι μικρά και μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Τίποτα δεν λέγεται ξεκάθαρα, παρά μόνο στο τέλος όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και τότε εξηγούνται όλα. Σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο ο τρόμος υπονοείται και ο αναγνώστης προσπαθεί μαζί με την Ρόζμαρι να κατανοήσει τι συμβαίνει, παραμένοντας σε αγωνία μέχρι το τέλος, το οποίο είναι απρόσμενο. Οι περιγραφές των ανθρώπων -τόσο των χαρακτηριστικών τους όσο και των χαρακτήρων τους- και των σκηνικών στα οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα του βιβλίου, είναι ακριβείς και λεπτομερείς, σε βαθμό που ο αναγνώστης μεταφέρεται αυτόματα στον κόσμο του βιβλίου. Τα συναισθήματα των ηρώων μεταφέρονται στον αναγνώστη, με τρόπο που είναι αδύνατο να τον αφήσουν αδιάφορο. Αν λοιπόν το επιλέξετε καλό αγωνιώδες ταξίδι στις σελίδες του, ή σκέτο καλό ταξίδι στις σελίδες κάποιου άλλου βιβλίου.

 

Μαρία Ν. Παπαδογιαννάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.