Για τον Πολιτισμό & την Τέχνη

Ο φύλακας της αδελφής μου, της Jodi Picoult.

0

Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί.

Μετάφραση: Ιφιγένεια Σταροπούλου.

Σελίδες: 454

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα.
Γεννήθηκε το 1966 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο Πρίνστον και έκανε διάφορες δουλειές, πριν αποφασίσει να πάρει master στην εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ των γραμμάτων από το κολλέγιο του Ντάρμουθ και από το πανεπιστήμιο του Νιού Χέβεν, ενώ έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο της. Παράλληλα με το γράψιμο βιβλίων ασχολείται με πολλούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Έχει εκδώσει είκοσι έξι βιβλία και πέντε τεύχη στο κόμικ Wonder Woman, ενώ τέσσερα από τα βιβλία της έχουν γίνει ταινίες για την τηλεόραση και ένα για τον κινηματογράφο.
Υπόθεση.
Στην οικογένεια Φιτζέραλντ τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το δεύτερο από τα τρία παιδιά τους, την άρρωστη από λευχαιμία Κέιτ. Όταν χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού και οι γονείς της ζητάνε από τη μικρότερη κόρη τους Άννα να της δώσει το ένα δικό της, η τελευταία θα πάει σε δικηγόρο και θα ζητήσει να σταματήσουν οι γονείς της να παίρνουν αποφάσεις γι αυτήν.
Κριτική.
Είναι το μόνο βιβλίο που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όμως ο σεναριογράφος το άλλαξε τελείως και ο σκηνοθέτης απέτυχε να μεταδώσει το πνεύμα και την ατμόσφαιρά του. Σε όσους έχουν δει την ταινία πρέπει να πω ότι το τέλος του βιβλίου είναι εντελώς διαφορετικό. Στο βιβλίο δεν υπάρχει εξωτερικός αφηγητής. Το ρόλο του έχουν αναλάβει οι πρωταγωνιστές μέσα από τα δικά του μάτια ο καθένας. Μέσα από τις περιγραφές τους δεν μαθαίνουμε μόνο τις εξελίξεις, αλλά και τα συναισθήματά τους και το βαθμό που κατανοούν τους άλλους γύρω τους. Οι χαρακτήρες είναι πραγματικοί άνθρωποι απέναντι σε μια ακραία κατάσταση. Δεν υπάρχουν ήρωες που δεν κάνουν λάθη. Άλλοι είναι πιο ψύχραιμοι και άλλοι λιγότερο. Τα τρία παιδιά της οικογένειας και τα τρία στην εφηβεία, επαναστατούν το καθένα με το δικό του τρόπο. Δρουν ακραία και μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε περισσότερο τις αυτοκαταστροφικές, τις φαινομενικά παράλογες και τις παραβατικές και επιθετικές συμπεριφορές των νέων. Καλό ταξίδι σας λοιπόν στις σελίδες αυτού ή όποιου άλλου βιβλίου επιλέξετε.
Μαρία Ν. Παπαδογιαννάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.