Ο Άι Γουέι Γουέι σχεδίασε τη σημαία των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Written by on 19 Δεκεμβρίου 2018

Ο Άι Γουέι Γουέι σχεδίασε τη σημαία των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –Τον Ιούνιο του 2019- ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι δημιούργησε μια σημαία με σκοπό την ευαισθητοποίηση καθενός από εμάς σε σχέση με το ζήτημα-ζητούμενο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σχέδιο της σημαίας του Άι Γουέι Γουέι είναι εμπνευσμένο από την εμπειρία που είχε ο καλλιτέχνης όταν συνάντησε πρόσφυγες Ροχίνγκγια στο Μπανκγκλαντές -που αναγκάστηκαν να φύγουν μετά από επιθέσεις εναντίον τους στη Μιανμάρ– και παρατήρησε ότι σχεδόν όλοι τους ήταν ξυπόλητοι.

Η γαλάζια σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μια πατημασιά από λευκές κηλίδες στο κέντρο της, είναι για τον καλλιτέχνη ένα σύμβολο, που παραπέμπει σε όλες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους. Προκειμένου να ολοκληρώσει το δημιούργημά του, ο  Άι Γουέι Γουέι χρησιμοποίησε 100 αποτυπώματα από πατημασιές σε λάσπη, από τα πόδια ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και τα συνέθεσε στο σχέδιό του.

Σε σχετικό βίντεο για την παρουσίαση της σημαίας, ο  Άι Γουέι Γουέι εξηγεί ότι το έργο του αυτό «έχει να κάνει με την ταυτότητα του ανθρώπου» και προσθέτει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά κάτι που μπορούμε να κερδίσουμε μόνον με την άμυνά μας και τον αγώνα μας. Δεν υπάρχουν και πολλές ιδέες που σχετίζονται με αυτό το πολύ ευρύ, αλλά ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Ως άνθρωποι, για όσο μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα ή να κάνουμε κάποια κίνηση, έχουμε μια πατημασιά, ένα αποτύπωμα».

Προσδοκία του Κινέζου καλλιτέχνη είναι η σημαία του να λειτουργήσει ως μια οπτική υπενθύμιση στον κόσμο, ώστε να «εκπαιδευτεί» στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έργο φτιάχτηκε κατά παραγγελία στο πλαίσιο της εκστρατείας «Fly the Flag» (Υψώστε τη Σημαία), στην οποία συμμετέχουν πολλοί οργανισμοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις , συμπεριλαμβανομένων των Fuel, Amnesty International, Donmar Warehouse, Human Rights Watch, Liberty, National Theatre, Sadler’s Well, Tate Britain και Tate Modern.

Τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς που έρχεται, η σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διατίθεται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχολεία, κοινότητες, γραφεία, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες. Τον Ιούνιο του 2019, για επτά ημέρες, θα γίνει έπαρσή της σημαίας, για των εορτασμό των 70 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sophia Kembowski/dpa μέσω AP

www.ert.gr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2568 views
2581 views
2581 views
14581 views
2587 views
2582 views
2581 views
2581 views
14585 views

(((((ARTgr Radio)))))

Για τον Πολιτισμό & τις τέχνες

Current track
TITLE
ARTIST