Για τον Πολιτισμό & την Τέχνη

Μαρία Σταυροπούλου-Συγγραφέας

0

 

 

Μετά το «ψάχνοντας ανθρώπους» (εκδ. Λυκόφως, 2015), ένα δεύτερο βιβλίο, με τον τίτλο «Η πολυθρόνα» (εκδ. Λυκόφως, 2018). Ποιο είναι το νήμα που συνδέει αυτά τα δύο βιβλία;

Το βασικό νήμα που συνδέει αυτά τα δύο βιβλία είμαι εγώ ως ένας άνθρωπος που προβληματίζεται για την ανθρώπινη φύση με μία έντονη ευαισθησία τόσο στην πρόσληψη ερεθισμάτων όσο και στην επεξεργασία τους. Βασικό μου μέλημα και στα δύο βιβλία είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που βασανίζεται, ηθελημένα ή μη. Ο άνθρωπος που παλεύει με την έσω μοναξιά του. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να γίνει Άνθρωπος, που δεν παραιτείται, που παλεύει με τους δαίμονες και τους φόβους του. Ο άνθρωπος που ψάχνει την λύτρωση, το φως, κάνοντας ανατροπές με σκοπό την προσωπική του εξέλιξη και ευτυχία. Ο άνθρωπος που φτάνει στο τέλος της ζωής του ζώντας πλήρης και ικανοποιημένος. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγονται δύσκολα και ουτοπικά όλα αυτά αλλά δεν είναι. Έχω καταλήξει ότι είναι πιο δύσκολο να ζεις στο βολικό σκοτάδι, που περιέχει την παραίτηση, την θλίψη, την αποποίηση ευθυνών, παρά στο φως. Οι άνθρωποι παρατηρώ ότι επιδιώκουν να βασανίζονται και χάνουν τη ζωή τους ξεχνώντας ότι πρόκειται για μέγα δώρο που δεν θα μας ξαναδοθεί.

Και τι τα χωρίζει, και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος;
Δεν νομίζω ότι τα χωρίζουν πολλά, ανθρωποκεντρικά είναι και τα δύο και κρατάω ένα κοινό κατά πολύ ύφος. Το «ψάχνοντας ανθρώπους» αποτελεί έναν εσωτερικό μονόλογο. Οι σκηνές του βιβλίου έχουν έναν καταιγιστικό χαρακτήρα, σαν ραπίσματα, που λυτρώνουν στο τέλος. Ο ήρωας μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του προσπαθεί να ενταχθεί με υγιή τρόπο στην κοινωνία έχοντας σαν απώτερο στόχο να μην χάσει τον εαυτό του. «Η πολυθρόνα» είναι ένα ψυχογράφημα επί της ουσίας με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Είναι πιο περιγραφικό, πιο αναλυτικό μα και πιο “βαρύ” θα έλεγα ως έργο. Τούτος ο ήρωας παλεύει με τους ρόλους του θύτη και του θύματος. Βασανίζεται τα μάλα, εκδικείται τον εαυτό του μέσω των άλλων και γίνεται αντιπαθής. Στο τέλος βέβαια επέρχεται και σε αυτό η λύτρωση.

Τα βιβλία σας δεν έχουν αυτό που αποκαλούμε «λογοτεχνική δράση». Αυτή η επιλογή δεν σας δυσκολεύει στο να κρατήσετε ψηλά το ενδιαφέρον των αναγνωστών;
Βασικός μου στόχος είναι να προβληματίσω τον αναγνώστη. Να τον βάλω σε μία διαδικασία βαθύτερης και ουσιαστικής σκέψης. Οι αναγνώστες ταυτίζονται με τους ήρωές μου και εφόσον μιλάμε για σκεπτόμενα και ανήσυχα άτομα θέλοντας και μη το ενδιαφέρον τους, όπως έχει αποδειχθεί, είναι έντονο. Είναι πολλοί αυτοί που μοιράζονται μαζί μου τις σκέψεις τους, την μοναξιά που είναι τόσο έντονη πια στην εποχή μας μα και τα προβλήματά τους. Θα μου πείτε αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την λογοτεχνική δράση που αναφέρετε μα προτίμησα να είμαι πιο “κοφτή” έχοντας επίγνωση όλων των συνεπειών μα και των κινδύνων αυτής μου της επιλογής, η οποία μέχρι στιγμής με έχει δικαιώσει.

Κρύβει κάποιον συμβολισμό η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε αφηγηματικά το δεύτερο ενικό πρόσωπο;
Ο δεύτερος ενικός ήταν αναπόφευκτος στο πρώτο μου βιβλίο. Ανάβλυσε πηγαία από μέσα μου και για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα συνειδητοποιήσει σχεδόν μέχρι το μέσο του βιβλίου. Στο δεύτερό μου βιβλίο επικρατεί αλλά παίζω σε πολλά πρόσωπα συγχρόνως. Ο δεύτερος ενικός βέβαια είναι παρακινδυνευμένος μιας και απευθύνεσαι κατευθείαν στον αναγνώστη. Τον μαλώνεις, τον προτρέπεις, τον προβληματίζεις, βάζεις έναν καθρέφτη απέναντί του και του μιλάς. Δύσκολο μιας και οι περισσότεροι δεν αντέχουν κάτι τέτοιο. Συνήθως αγαπάμε όσους μας “χαϊδεύουν” και όχι όσους μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Κατ’ εμέ αυτό δεν είναι κακό μιας και έχει αφυπνιστικό χαρακτήρα απλά δεν συνηθίζεται. Ευτυχώς λειτούργησε και δεν ενόχλησε.

Πώς την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τους ήρωες των βιβλίων σας μπορεί ο αναγνώστης να αξιοποιήσει για να βρει τα φωτεινά σημεία της ζωής;
Μέσω της ταύτισης που επιτυγχάνεται ο αναγνώστης προβληματίζεται, όπως προείπα. Το να προβληματιστεί κάποιος, ειδικά στην εποχή μας, που το φαίνεσθαι επικρατεί εις βάρος του είναι είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Η ενδοσκόπηση αποτελεί το μέσο προς τα φωτεινά σημεία της ζωής μας. Από το μέσα μας ξεκινάμε για να βγούμε προς τα έξω. Όταν ο άνθρωπος έρθει σε αρμονική σχέση με τον εαυτό του δυναμώνει, πατάει σε στέρεο έδαφος, και οι περιβόητοι άλλοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αποτελεί μεγάλη νίκη η εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας που είναι απίστευτες και αστείρευτες. Εξάλλου η ζωή από μόνη της είναι γεμάτη φως ασχέτως αν το παραβλέπουμε μιας και είθισται να εστιάζουμε στις δυσκολίες. Βγαίνουμε από μία σκοτεινή μήτρα, βίαια βέβαια, στο φως και καλούμαστε να το διατηρήσουμε, εφόσον θέλουμε. Η ζωή άλλωστε είναι μία αιώνια πάλη.

Πόσο σας έχουν επηρεάσει στη συγγραφή των βιβλίων οι προσωπικές σας εμπειρίες;
Αρκετά θα έλεγα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βιβλία μου είναι αυτοβιογραφικά. Το μεγαλύτερο όμως ρόλο, για να το διαχωρίσω κάπως, το έχουν παίξει οι επαγγελματικές μου εμπειρίες ως κοινωνική λειτουργός που είμαι. Έχω έρθει πάμπολλες φορές αντιμέτωπη με τον ανθρώπινο πόνο, την δυστυχία, την απελπισία, την παραίτηση. Πάντα ήθελα, και θέλω, να βγάζω τους ανθρώπους στο φως και αυτό προσπαθώ και με τον εαυτό μου. Δύσκολο και επίπονο συνάμα μιας και η ανθρώπινη φύση είναι περίεργη και αυτό που συνήθως επικρατεί στην αληθινή ζωή είναι η ματαίωση. Οπότε στα βιβλία μου προσπαθώ αυτή την ματαίωση να την κάνω ελπίδα δείχνοντας έναν άλλο δρόμο.

Να περιμένουμε και τρίτο βιβλίο ή είναι πολύ νωρίς;
Δεν έχω απάντηση επ’ αυτού παρότι γράφω αρκετά πράγματα τα οποία δεν έχω βάλει ακόμη σε μία σαφή σειρά στο μυαλό μου. Εξάλλου η γραφή για εμένα δεν αποτελεί καταναγκασμό, αποτελεί ανάγκη, ανάσα. Δεν μπορώ να γράψω κατά παραγγελία, γράφω μόνο όταν έχω κάτι να πω, όταν νιώθω να πνίγομαι. Δεν βιάζομαι να εκδώσω άλλο ένα βιβλίο μόνο και μόνο για να προσθέσω άλλο ένα στην συλλογή μου. Η ποσότητα είναι κάτι το αμελητέο για εμένα γενικά.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.